Mengapa Diploma Senibina UiTM Terus Mula Dari Ijazah

Diploma Seni Bina

Kenapa Diploma Senibina UiTM Terus Mula Dr Ijazah?
Alhamdulillah, masa keputusan UPU keluar dulu, aku dapat course Structure tu. Memang blissful gila lah. Yass!!

Tapi sejak dr hari tu, aku dihantui soalan-soalan. Soalan yg hampir sama sebenarnya.

1. “Kenapa kau terus diploma wei?? Tak aci gila!” kata si kawan yg sgt mengejar utk habis examine seawal yg boleh.

2. “Kenapa awak masuk lambat?” tanya seorang akak yg menunggu panggilan ijazahnya.

3. “Apa yg awak buat sampai boleh skip diploma?” tanya seorang akak yg sdg mengambil diploma di UiTM Raub. (Mungkin dia frust sebab dia dah STPM hampir setengah perjalanan, pastu kena masuk diploma lagi three tahun?)

4. “Awak ni panggilan kedua ye? Oh, takpelah, bersyukur lah dapat masuk u walaupun panggilan kedua ye.” kata seorang pakcik yg ingat aku ni budak second consumption sebab masuk lambat u. (Yg ni aku bengang. Hadoi lah pakcik…)

Okay kisah bermula sebab ni, kalau budak diploma or asasi, diorang dah kena daftar dlm 2 minggu lepas surat tawaran. Tapi yg budak senibina UiTM ni masuk dlm bulan eight. Contohnya, aku daftar masuk 28/eight/2016. jadi, aku mereput lbih lama dr kawan-kawan sebaya aku yg lain. Sumpah bosan doh. Aku dah siap habis Giatmara dapat sijil dah, tak masuk-masuk lagi uni.

Menjawab persoalan yg dikemukakan dia atas,

1. Second intake?
Oh tidak. Memang course ni masuk lambat ye. Memang first intakenya bulan 8 atau 9 okay? Noted.

2. Kenapa masuk lambat?
Sebab kita kan nama course tu ijazah, jadi kita kenalah masuk sekali dgn budak-budak yg lepasan STPM, STAM, Asasi, Diploma. Walaupun course ni boleh mintak lepasan SPM, ada jugak pelajar lain yg dah terambik dulu tahap-tahap diatas, atau mungkin takde peluang masa lepas SPM tu? Jadi sebab outcome UPU diorang lambat dr lepasan SPM, tetap kena tunggu okay? Nanti jangan pelik mungkin course ni yg paling banyak kelas umurnya. huhu.

3. Kenapa terus degree?
Ini khas utk scholar senibina. Course lain takde kaitan. Okay, ni sebab senibina ni sebenarnya tak penting pun sijil kau tulis, kau ada diploma ke, ijazah ke, grasp ke, Phd ke dlm senibina. Arkitek ni rated dr ‘half’. Dia ada three half. Half I, Half II, & Half III. Skop kerja pulak nanti, yg ada Half I, boleh jadi assistant architect. Yg ada kelayakan sampai Half II besar lagi lah mandat dia dr half I. Yg ada Half III ni baru jadi arkitek betul. (Tapi yg ni aku tak positive sgt lah spesifik kerja dia. Tu simply transient okay) Yg manusia dgn Half III ni yg ada title Ar. depan nama dia tu. Contohnya, Ar. Asyikin Khairudin (huhuhu Amiin InsyaAllah). Jadi sebenarnya, dekat UiTM ni nama je ijazah, tapi nonetheless half I arkitek. Faham tak? Jadi sebenarnya takde isu pun kenapa scholar UiTM dapat begin awal, terus ijazah. Sama je wei. Penat lelah jugak. Jadi aku harap soalan pertama terjawab.

four. Apa istimewanya saya sebab dapat sambung ijazah terus tanpa ‘tahap pertama’?
Takde apa yg istimewa. Yg istimewa mungkin course ni dekat universiti ni sebab nama dia lain. Atau mungkin istimewanya aku sebab aku buat analysis sbelum mintak masa UPU. Tapi sebenarnya tak penting kita habis awal ke lambat, asalkan kita buat benda yg kita suka. It is time to shine, child!!

Mengapa Diploma Senibina UiTM Terus Mula Dari Ijazah | sentot | 4.5