‘Ini pengalaman aku bagaimana sakitnya bila organ-organ ini diketuk pintu neraka’

3 March 2017 | 2:30 am

Puan Zatika Izwani Puade, penghidap kanser payudara yg kini telah merebak ke bahagian hati & leher. 

Tujuan beliau berkongsi pengalaman di bawah kerana mengambil berat akan rakannya yg sdg koma akibat mengambil produk kesihatan menyebabkan hatinya rosak teruk. 

Difahamkan, rakannya mungkin sudah ada pre existing disease tetapi produk tersebut telah mempercepatkan proses kerosakan hati. 

Nowadays, bila buka Facebook, selang dua tiga posts, bertujai-tujai iklan slimming membesarkan, menggetatkan aset, memutihkan kulit. Satu advert, puluhan ribu likes & message ‘PM’. 

Tutup Facebook, buka televisyen. Wah, dua tiga jam air time cerita tentang produk kecantikan, minuman kesihatan, makanan kuat lahir batin. 

Masa duduk di hospital, sedia untuk kemo, ada pula manusia yg tanya, “Tak ikhtiar ke?”. Habis tu, yg aku masuk hospital selang tiga minggu, kos RM13,000 sekali kemo, ditambah dgn doa & tawakkal, bukan ikhtiar namanya? 

Some might say that I’m not in the position to preach about healthy lifestyle since I am the one with cancer and my cancer had spread. Well, I’ve been forewarned by my surgeon and onco since the beginning about my high grade, aggressive tumor. So, when things happened, I can just say to bring it on! 

Anway, since produk-produk ini meningkatkan risiko kegagalan hati & buah pinggang, skin thinning, cancer & sebagainya, mari sini aku ceritakan pengalaman bagaimana sakitnya bila organ-organ ini diketuk pintu nerakanya. 

By the way, ini opinion pesakit, bukan doktor.

KULIT 

pd peringkat awal pemakaian produk, akan keluarlah segala jerawat, jerawat pasir & sebagainya. Itu bukan healing crisis atau keluar kotoran, sebaliknya kesan daripada steroid dexamethasone yg diletak dlm produk-produk ini. 

Aku pun baru tahu sebab onco concern tengok muka aku yg flawless tiba-tiba naik jerawat pasir & segera menghentikan premed tersebut. Kesan-kesan lain? Sila Google. 

So, if you are unlucky, you might get skin cancer sebab kulit pun dah nipis mengening kesan dr hydroquinone, then terdedah. 

Nak tahu seksanya skin cancer? Salah satunya peripheral neuropathy di mana limbs kau akan terasa bagai dihiris-hiris dgn blade Gillete Nacet. Rasa panas, kebas, sakit. Kalau tak teruk, doktor beri pil vitamin. Kalau yg dahsyat, kau kena ambil pil anti seizure & painkiller. 

Radiotherapy pd kulit? Terbakar sampai kulit kau pun entah ada lagi ke tak. Jadilah seperti ikan cencaru berbulan sampai pulih. 

If you’re ‘lucky’? Pengambilan steriod untuk jangka masa panjang akan menyebabkan kegemukan or tuncal obesity. Macam batang pokok, bukan pokok getah tetapi batang balik. Sudahlah berjerawat, gemuk pula. Masa inilah akan mencari slimming produk. 

LIVER

Rasanya semua dah tahu how these products damage your kidney and liver in long term. Or if you already have liver/kidney disease, consuming these products will speed up the process. 

Since kidney aku msh handsome, cerita pasal liver sajalah sebab aku ada pengalaman sakit hati. 

Bila kapsule di liver dah menggeregel, rasanya macam ditikam dgn pisau yg tajam. Menusuk, kemudian ditarik keluar. Ditusuk lagi, ditarik keluar & kesakitan ini akan berulang-ulang untuk tempoh yg lama. 

Masa ini tiada apa yg boleh tolong untuk meredakan kesakitan itu. Kecuali menahan & painkiller. Painkiller pun start kick selepas 20-30 minit. Jadi buat sementara waktu, it is between you, God and the pain itself.

Bila liver mengeras, nak makan pun tak boleh, perut membusung bulat, keras, rasa nak muntah, gastrik, muntah sampai keluar jus hempedu. Selepas itu melepek penat, lelah. Aku tak nak cerita tentang jaundice lagi, belum turn aku lagi. 

Cerita ini bukan tipu, bukan exaggeration, bukan jg nak meminta simpati. Siapa yg tulis, 


“Redho la dgn sakit atau sakit itu kifarah” 

Memang minta penampak mak kau hijau. Kalau tak redha, dah lama terjun bangunan la wei. 

Please be aware or whatever you consume or put on your body. Jangan tengok testimoni recik hawa terus nak PM. 

Untuk seller, please educate yourself berfore venturing into these businesses. Ambil tahu apa isi kandungan produk, terangkan risiko pengambilan. Bukan jual testimoni yg hebat bak ang. Selling easy advice, jangan jadi pembunuh. Rezeki ada di mana-mana, biarlah berkat. 


Semoga masyarakat kita lebih prihatin apa yg diambil & dijual. Bak kata Sultan Uganda, biar kita menangis sebab hitam & gemuk, jangan anak-anak menangis. – Puan Zatika Izwani Puade

Menurut puan Zatika, produk-produk berkenaan telah banyak kali disebut dlm page-page Facebook medikal seperti Pseadoscience Watch, The Dressar & Co & Root of Science. 

Berbaloi ke memiliki kecantikan sementara yg kemudian menanggung sakit yg berpanjangan, yg mungkin boleh membawa maut? – The Reporter

GruGru

‘Ini pengalaman aku bagaimana sakitnya bila organ-organ ini diketuk pintu neraka’ | sentot | 4.5